Deense Junior
Dat het ontwerp van de Deense Junior het nog steeds goed doet, blijkt wel uit de populariteit van de boot bij vooral onze Duitse en Deense medewatersporters. Beide landen hebben een actieve Deense Junior vereniging, en ook in Nederland varen er meerdere Juniors rond. Al in 1926 ontwierp E. Salander dit mooie scheepje, wat natuurlijk in hout het mooist is. Nieuwbouw in massief hout is echter erg arbeidsintensief en dus kostbaar. Daarom heeft Benno Rexwinkel een nieuwe Deense Junior ontwikkeld die wel van hout is, maar niet zo kostbaar en met minder onderhoud.
Door gebruik te maken van de nieuwste technieken gecombineerd met traditioneel vakmanschap is de 'Rexwinkel Junior' een lichte en onderhoudsvriendelijke daysailer. De gangen zijn van een hoogwaardige, zeer duurzame watervast verlijmde door-en-door mahonie multiplex. Desgewenst bewerkt met een epoxycoating. Door de mahonie toplaag van dit plaatmateriaal heeft de boot een zeer authentieke houten uitstraling. Eiken spanten en wrangen completeren dit beeld.
En wie eens aan boord stapt om een eindje te zeilen, begrijpt de populariteit van de Junior helemaal. De Deense Junior is niet alleen een plaatje, ze zeilt geweldig. Met weinig wind komt ze al goed vooruit, door het lage gewicht. Maar harde wind is ook geen probleem, de Junior snijdt door de golven en speert er van door! In de comfortabele kuip zit je lekker beschut, ideaal ook voor jonge kinderen. Aan de sportieve zeilers is ook gedacht; om goed uit te kunnen zitten zijn deugdelijke hangbanden gemonteerd en als extra kunnen speciale bankjes in het gangboord geplaatst worden.
Over de Deense Junior van Rexwinkel Jachtbouw is veel geschreven. Van 'varend bonbonnetje' tot 'snoepje van de Hiswa', 'de hoge mate van perfectie waarmee de Junior gebouwd is', 'liefde van de bouwer straalt er vanaf', het zijn slechts enkele citaten. Waar we best trots op zijn.
Foto's: Rexwinkel Jachtbouw, Bertel Kolthof en Yacht